В  родопското село Осина смъртта на една жена се превърна

...
В  родопското село Осина смъртта на една жена се превърна
Коментари Харесай

Ахчиева пита: Оправдание ли е коронавирусът за пари от НЗОК?

В  родопското село Осина гибелта на една жена се трансформира в абсурден случай. Тя беше пациент с онкозаболяване на Университетската болница " Свети Иван Рилски " в София и умря единствено няколко дни след изписването си.
След това беше посочена като причина село Осина в Община Сатовча да бъде наречено “огнище на ковид ”. Първоначалната версия беше, че болестта била донесена от софийската болница и по-късно, в един селски дом под карантина, няколко души евентуално се питат: за какво, откакто имаме документ, че нашата родственик е била с негативен тест за COVID-19, здравните управляващи оповестиха, че всички сме били инфектирани от нея? Това пита журналистката Валя Ахчиева в свое следствие, поместено и на уеб страницата Euractiv.
Броят на инфектираните по последни данни в село Осина е над 30 души. Всички те стоят заключени по домовете си, а управляващите не изясняват задоволително ясно от кое място е тръгнала болестта с ковид в селото.
Управата на болница " Свети Иван Рилски " реагира с остра позция, адресирана до министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, до Главния държавен здравен инспектор- доктор Ангел Кунчев и до шефа на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ в Благоевград.

Категорично се отхвърлят изказванията, че болестта била тръгнала от болничното заведение и се показват обстоятелствата за това:
" Пациентката с букви А.Л. в никакъв случай не е била лекувана с или от признаци на ковид. Докато е била в лечебното заведение, дамата не е била притежател на COVID-19 – нещо, което се удостоверява, както от негативния тест, по този начин и от проучването със скенер, на което е била подложена ".
Пациентката е умряла, без да има потвърдена коронавирусна зараза, споделя кметът на село Осина Славчо Хаджиев.
Болницата " Свети Иван Рилски " упорства за опрощение от страна на РЗИ-Благоевград и персонално от нейния шеф доктор Калоян Калоянов, който " без да има неоспорими данни си разреши да петни името на една от най-уважаваните лечебни заведения в България. И в изявлението си пред една телевизия (бел. ред. - Нова телевизия), той изнесе погрешни данни за това, че умрялата жена от село Осина е лекувана в  " Свети Иван Рилски " от ковид и е била изписана с тази диагноза ".
Ахчиева търси управата на болничното заведение, с цел да разбере дали има отговор за всичко това? Получиха ли опрощение? Получиха ли опровергаване?
" НЕ! От никого не сме получили до този миг отговор или опрощение! ", споделя Моника Николова, която е пиар на " Свети Иван Рилски ". Тя продължава: ЮНие чакахме такова опрощение от шефа на РЗИ-Благоевград, който в действителност е в основата на тази огромна операция, в която беше въвлечена нашата болница. Ако дамата от село Осина беше  инфектирана, идвайки при нас, пробата щеше да покаже това или скенерът щеше да покаже промени в белите дробове. Тя е лекувана при нас с онкозаболяване, изписана е с усъвършенстване и без безусловно никакви признаци на вирусна зараза. Ние разполагаме и с неофициална информация, че дамата, с изключение на с нашия негативен тест за COVID-19, в никакъв случай не е тествана с PCR-изследване или с различен тест, който да потвърди недвусмислено, че е била болна с ковид! "
Коментира и кметът на село Осина Славчо Хаджиев. Разбрал ли е той истината?
Не. И кметът още не се бил добрал до истината за умрялата жена от тяхното село. А и по какъв начин той да я разбере истината? Кметът гледал единствено да има по-малко заболели в селото и да се съблюдават напътствията. От РЗИ-Благоевград били изразили единствено догатки за умрялата жена. Кметът възкликва: " След като тя е заровена, без да и е изработен PCR тест от лекарите, по какъв начин аз мога да знам, какво е, що е?! Няма по какъв начин да схвана дали тя е била позитивна или негативна за вируса? ”
Въпросите към шефа на РЗИ-Благоевград доктор Калоян Калоянов са: Защо не сте се извинили на болница „ Свети Иван Рилски? Защо не сте изнесли цялата истина по случая в село Осина? Вие сте писали, че дамата е с ковид, а околните и и от болничното заведение споделят, че документът не сочи това? Защо не сте тествали дамата?
" Съжалявам! Не мога да разясня! Не мога да разясня! ", повтаря по телефона  д-р Калоянов.
Властите отхвърлят да показват обществено обстоятелствата за случая в село Осина. Вписана ли е тази жена в общия лист на умрелите от COVID-19? Как е потвърдено това? Ако не е потвърдено, отписана ли е тя от листата с жертвите на ковид?
Според Ахчиева, с това безмълвие здравните управляващи единствено основават чувството, че някой желае да има повече регистрирани случаи на COVID-19. Въпросът е за какво?
Едно писмо от здравната каса в Пловдив, изпратено до лечебните заведения, сякаш хвърля светлина на отговора. С него се дават инструкции по какъв начин да се вписват всички пациенти по клинични пътеки, за които има позитивни резултати за COVID-19. В писмото се разяснява какво значат “потвърдени случаи ”
Това писмо демонстрира, че е имало централно предписание от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), което е парадоксално. Дават се инструкции от горната страна за пациенти, които са без клиника,  т.е. здрави хора, само че е задоволително те да са с позитивен резултат за COVID-19  и … за тях се разрешава, да се употребява клинична пътека. Здрави хора с позитивен тест за COVID-19 могат да се регистрират като заболели по клинични пътеки на НЗОК, твърди Ахчиева.
В напътствията няма условие за втора и трета проба на проучването, въпреки всички да знаем, че PCR тестванията имат 70% меродавност. Като че ли, всички старания са за увеличение на броя на позитивните проби за COVID-19, съгласно този документ, съмнява се Ахчиева. Управителят на НЗОК – господин Петко Салчев отказал изявление с думите, че те били  изпълнявали това, което им разпореди страната.
Пред постройката на НЗОК Ахчиева приказва с шефа на Районната здравна каса в Ловеч – Антонио Маринов. Пита го дали те са получили такива инструкции и дали биха приели, че здрави хора могат да се хоспитализират в лечебните заведения поради това, че са с позитивен тест за ковид?
" Да, ние сме получили инструкции от НЗОК, когато постъпи човек в лечебно заведение и което няма пътека 104, да сключим в допълнение съглашение ", споделя Антонио  Маринов. " Но към този момент нямаме такива случаи. Имахме единствено двама заболели от коронавирус  в Троян. Инструкторът по ски в Банско и един пришелец от Англия. За хоспитализирането на пациентите преценката е на  лекуващите лекари. Но няма логичност здрав човек без клиника да бъде вкаран в поделение на болница ", добавя той.
След като шефът на НЗОК отхвърля да разяснява документ, обвързван с харченето на обществените средства на данъкоплатците, Ахчиева търси шефа на надзора на Здравната каса.
Според закона, НЗОК не може да дава пари на лечебните заведения, когато те не правят действия. Заради пандемията с ковид и изключителното състояние в България, лечебните заведения стопираха доста действия. Така те нямат пари за приемане от Здравната каса. След решение на Народното събрание на лечебните заведения им бяха изплатени 85% от междинната им заработка за първите три месеца – януари, февруари и март  (по националния рамков договор). Проблемът е, че лечебните заведения са изработили действия единствено за 30, 40 или 50% от тази сума.
Въпросът е по какъв начин тогава лечебните заведения ще оправдаят останалите пари, за които нямат действия, а са получили пари от НЗОК? Ако Здравната каса им каже да връщат парите? Тогава ще има брожения, тъй като лекарите и медицинските експерти не могат да останат без заплати. Ако Здравната каса си затвори очите в този момент и опрости тези пари на лечебните заведения, които към този момент им е дала, само че без действия, то след време, като влезе проверка в касата или в лечебните заведения ревизорите ще ги разнищят за нарушаване на закона.
Изпълнителния шеф на Университетска болница " Света Екатерина " проф. Генчо Начев разяснява пред Ахчиева по този начин: " Да. Изпратили са от Столичната районна здравна каса до нас няколко писма ". Той разяснява, че в писмата се споделя по какъв начин тъкмо да се кодират нещата. Изрично е записано, че се кодират, одобряват се в болница единствено лица, които имат симптоматика. Тези пациенти, на които PCR проучването демонстрира, че имат вирус, само че нямат клинична симптоматика, се карантинират в къщи. За тях не се заплаща от Касата. Но би трябвало да се отчетат към РЗИ, че има такива пациенти. Това е за статистиката. " Аз за пръв път виждам толкоз в детайли да се желаят данни за статистиката ".
Да, само че това написа във вашето писмо, възразява Ахчиева. А в това, което аз ви демонстрирах от РЗОК Пловдив, написа напълно друго! Това че, би трябвало да се вписват по клинична пътека хора, които са без клиника и без признаци! ", споделя тя и настоява  пред проф. Начев за отговор. Той разяснява: " Аз мисля, че това е невероятно! Защото Касата заплаща единствено за осъществена активност. Извършената активност е, когато пациентът… в действителност жителят става пациент, тъй като има потребност от приемане в болница. И тогава се регистрира по някаква клинична пътека. Това писмо, което вие ми показахте от Здравната каса в Пловдив, аз не мога да си го обясня! "
" Здрав човек без клинични показания не може да лежи в болница! ",  провокира Ахчиева още веднъж професора.
" Да. Не бива да влиза в болница ", удостоверява проф. Начев.
Ахчиева се обръща с въпрос към заместник-министъра на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК – госпожа Жени Начева, дали тези инструкции не са тъкмо опция да източване на Здравната каса?
" Естествено, че здрави хора не могат да бъдат приети в болница ", разяснява Начева. " Но лекарят преценя. Защото лекарят може да реши, че това лице, което е с позитивен резултат за COVID-19 има опасности в общата си клинична картина. Самото лице може да има други болести, може да има дискомфорт в съответния миг, може след два дни да има проблем…Тоест, самият доктор преценя и той взема решение дали съществува риск за неговото здраве и дали би трябвало да бъде следен в болница или не. Лекуващият доктор преценя. Но това не е единствено за COVID-19. Това е процедура за всички останали болести ".
" А кой в действителност разпореди тези инструкции ", пита Ахчиева.
Оказва се, че това са механически инструкции, които са съобразени с инструкциите на Световната здравна организация /СЗО/ по какъв начин би трябвало да се кодира съответното заболяване.
На въпрос дали тези инструкции не са една опция лечебните заведения, въпреки и без действия, да усвоят изплатените им към този момент от Здравната каса пари, заместник-министър Начева изрично отхвърля това. Тя съобщи, че няма шеф на лечебно заведение – частно или държавно, който би си разрешил това. Мащабът на болестта и на приетите в болница пациенти не бил подобен, че да компенсира тяхната естествена настояща активност. Въобще не можело да се приказва за обезщетителни механизми през едно заболяване, въпреки и в изискванията на епидемиологична конюнктура. Така не можело да се вземат решение финансовите проблеми на лечебните заведения. Болниците продължавали да действат по механизма отпреди коронавирусната обстановката и възвръщали към този момент естествената си активност.
" Механизмите, с които подкрепяме работата на тези лечебни заведения са посредством даване на спомагателни средства на лекарите и медицинските експерти на първа линия, с план по оперативна стратегия. А също и с механизма за 85-те % (от парите по рамковия договор), както и с спомагателните защитни средства – консумативи и инсталация, каквато е нужна ", по думите на НАчева
Заместник-министърът не отговори на въпроса на Ахчиева дали ще се дадат други пари на лечебните заведения, поради загубите от рецесията с ковид. Журналистката тогава пита: " Защо не се хоспитализират и тези към 200 хиляди българи, които са носители на вируса на Хепатит С, само че не са заболели? Та нали тези инструкции " от горната страна " били за  всички заболявания? "
Вижте още:
Разраства се огнището на Covid-19 в с. Осина от община Сатовча
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР